Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Palstalaisen opas;

uusille mokkiläisille  ( sopii myös vanhan kerrata)

 4.9.2010 jaettiin kaikille  uudet maanvuokrasopimukset ja samalla palstakohtainen kansio, jossa on  yllämainittu opas,säännöt, järjestyssäännöt,historiaa,kauppakirjamalli,Markkuun kartta , Markkuun laulu, Maakuntalaulu ym.

                                                                                                                                1.1Yleistä ( 1.1.2011)

Hallitus toivoo Oppaan auttavan puutarhureita löytämään nopean vastauksen arkipäivän pulmiin.

Opas pyrkii  mahdollistamaan  kaikkien mökkiläisten tasapuolisen viihtyvyyden ja  alueen toimivuuden  miellyttävänä kesäpaikkana meille  kaikille. Opastus ei ole pakkopullaa, jokainen mökkiläinen  saa olla omissa oloissaan niin halutessaan, vaikka palstat muodostavat tiiviin yhteisön.

Palstat ovat kuitenkin yksityisaluetta eikä toisen palstalle ole suotavaa mennä hänen poissa ollessaan ilman lupaa tai pakottavaa syytä. Yhdistyksen vuosikokouksessa valitut toimihenkilöt ovat poikkeus tähän sääntöön.

 

  • Opas  tulee  säilyttää ja luovutetaan uudelle mökin  omistajalle.
  • Osoiterekisteriä pitää yhdistyksen taloudenhoitaja. Jäsenet ovat velvollisia ilmoittamaan osoitemuutokset  yhdistykselle ensitilassa.
  • Mökin myynnistä on erilliset ohjeet  opaskansiossa.

Yhdistyksen hallinto;

Sääntöjen mukaan yhdistys pitää vuosikokoukset keväällä ja syksyllä.

Vuosikokouksessa päätetään  kaikki merkittävät asiat. Vuosikokousten päätökset  toimeenpanee ja samalla hoitaa hallintoa   vuosikokouksen valitsema hallitus. Siihen kuuluvat  puheenjohtaja ja kuusi varsinaista sekä kaksi varajäsentä.

Apunaan hallituksella on 1-2 isäntää , emäntä sekä useita tehtäviinsä valittuja vastuuhenkilöitä Tarkemmin tästä  yhdistyksen säännöissä.

Uudistetut säännöt astuvat voimaan  uuden vuokrasopimuksen myötä 1.1.11

1.2.Vesi ja sähkö

Vesi

Jokainen palsta on liitetty  kaupungin yleiseen vesijohtoverkkoon.

Koko alueella on yhteinen vesimittari, joka sijaitsee  Markkuun- ja Tuomenmarjantien  risteyksen läheisyydessä  olevassa   mittarikaivossa. Vedet aukaistaan keväällä, kun routa sen sallii yleensä toukokuun alkupuolella ja suljetaan  1.10.

Palstoilla käytetty vesi  sisältyy vuotuiseen jäsenmaksuun

Marketa kerhotalon takana on Pikkaralan Vesiosuuskunnan vesipiste, josta voi  saada  juoma-, käyttövedeksi ns. pohjavettä.

Yleensä tämä vesipiste  aukaistaa keväällä aikaisemmin ja suljetaan syksyllä myöhemmin kuin normaali vesijohtoverkko. Ilmoitukset tästä ilmoitustauluilla.

Yhdistys vastaa  alueen vesilaitteista ,  johdoista  ja hanoista.

Kaikki lisähanat ja niiden  liitännät ovat mökkiläisen vastuulla.

Kastelua kuumana kesäpäivänä tulee välttää, koska siitä haihtuu 70-80 % ilmaan, joten se tulee yhdistykselle eli meille mökkiläisille kalliiksi. Siispä pyri käyttämään sadettajaa tms. vasta 17.00 jälkeen.                                        

Sähkö

Sähköliittymä  on kunkin mökkiläisen oma. Se on irtainta omaisuutta, joka tulee huomioida mm. mökkikaupoissa. Siitä tarkemmin mökkikauppa-ohjeissa. Kukin mökkiläinen maksaa sähköstään oman kulutuksensa mukaan. Mittari tulee myös lukea omistajan vaihdoksen yhteydessä tai sopia muu käytäntö kustannusten jaosta.

2.1.WC, yleinen

Alueella on kaksi yleistä WC-rakennusta.   Numeroituun pisteeseen Markkuun isäntä  tarvittaessa hankkii  tarvitsijallle   oman avaimen, joka veloitetaan. Avain  tulisi luovuttaa mökkikaupan yhteydessä uusille omistajille. Pääsääntöisesti vain yhden Wc pisteen avain/mökki, poikkeus inva-wc.

WC:hin kaikille palstoille on pyritty hankkimaan ”oma tappi”, jossa säilyttää Wc paperia.

”Omat”  wc-tilat tulisi  kunkin mökkiläisen siivota vuorollaan ja tehdä merkistä siitä seinällä olevaan listaan. Wc tilat  ja portaat ovat valaistut syksyllä pimeällä. Valaistuksen hoitaa  automaatti.Yleiset wc-tilat ovat käytössä sen aikaan kun alueelle tulee Oulun Veden  vesi. Talvikautena on omalle väelle käytössä  kuiva WC, jotka ovat myös em. Wc-rakennuksessa.

Marketa-kerhotalossa  on wc-piste  erikseen naisille ja miehille. Sähkölukko huolehtii ovien aukaisusta/ sulkemisesta .

Säiliöitä on alueella kolme, ylä-Wc 5 m3, keski-Wc 10m3 ja Marketa Wc 5 m3.-

Wc- tuotosten  tyhjennys säiliöistä sisältyy  jäsenmaksuun

Yleisten alueiden viemäröinti lähivuosina tulee muuttamaan Wc-käytäntöjä.

2.2.Muu Wc-tuotos

” Kotivessan” tuotos   tulee toimittaa ja  kaataa Keski- Wc  rakennuksessa olevaan pisteeseen

2.3.Saunat ja suihkut

Sähkösaunat  lämpiävät seuraavasti.

touko-ja syyskuu; keskiviikko ja lauantai klo. 18–22.00

kesä-,heinä- ja elokuu; keskiviikko, perjantai ja lauantai klo. 18- 23.00

Suihkut ovat käytössä päivittäin ovien ollessa avoinna. Sekä sauna-että suihkukäynti tulee merkitä   listaan, joka on pukuhuoneen  pöydällä.  Merkintä omalle mökkinumerolle. 

Saunatilan puhtaudesta huolehtii saunavastaava.

Käyntihinta määrätään yleisessä  syysvuosikokouksessa

3.1.Uimaranta

Alueemme kohdalla on Oulujoen varrella yhdistyksen käytössä oleva uimaranta. Siellä on myös pukukopit erikseen naisille ja miehille.

Rannalla on pelastusrenkaat köysineen  sekä laiturissa pelastusvene.

 

3.2.Jätehuolto

Ylä-Pysäköintipaikalla sijaitsee  alueen jätekatos. Siellä on tyhjennettävät roska-astiat  erikseen  sekäjätteelle, sanoma- ja aikakausilehtipaperille sekä pahville. Vuonna 2009 sinne lisättiin lasi- ja metallinkeräys astiat. Mökkiläisten edellytetään jaottelevan jätteet toivotulla tavalla. Sinne ei saa viedä puutarha-, eikä ongelmajätteitä.

Myöskään  mökkiremonttien jäljiltä jäänyt ( rakennus-) jäte tms. ei kuulu sinne, vaan  kunkin on huolehdittava sen poisviennistä  omin kustannuksin  Ruskon  jätepisteeseen.  Yhdistyksellä on vuokrattavana peräkärry. Jäteastiat tyhjennetään sovitun aikataulun mukaan.

Keväällä touko/kesäkuun vaihteessa tulee alueelle 1- 2 vaihtolavaa

Tänne voi kukin tuoda mökin /palstan ylläpidosta syntynyttä roinaa.  

Jätehuolto kaikkiaan koskee vain alueella syntynyttä jätettä .

Ohjatun jätehuollon kustannukset  sisältyvät   jäsenmaksuun.

3.3.Risut, oksat  ja muut puutarhajäte

Kunkin mökkiläisen odotetaan pääsääntöisesti kompostoivan kaikki puutarhajätteensä omaan kompostiin.

Ylijäävä aines tulee  toimittaa  risu-aitaukseen  ja jakaa siellä olevien ohjeiden mukaan. Jäteaitauksen käyttöön on tulossa uudistuvat ohjeet

 

Kunkin mökkiläisen tulee merkitä omalta palstalta tuleva aines risulistaan, joka on alueen postilaatikossa. Kottikärryllisestä peritään vuosikokouksessa sovittu maksu.

3.4.Marketa-kerhotalo

Tilassa järjestetään pitkin kesää yhdistyksen omia tilaisuuksia, jonne kaikki ovat tervetulleita. Näistä ilmoitetaan aina erikseen jäsenkirjeessä tai erikseen ilmoitustauluilla.

Tilaa voi myös vuokrata omiin ( perheen )juhliin ; häät, synttärit tms.

4.1.Kauppa-auto

Alueella on käynyt kesäkautena Ylä-parkilla kauppa-auto. Vuonna 2010 auton käynti loppui.

4.2.Lasten leikkipaikka

Uimarannan läheisyydessä on lasten leikkipaikka. Siellä on käytössä kiikut, liukumäki, auto ja hevonen.

4.3.Tenniskenttä

Alueella on tenniskenttä jäsenten käytössä. Uudet käyttäjät saavat avaimen puheenjohtajalta. Käyttömaksun suuruus  päätetään  syysvuosikokouksessa.

4.4.Pysäköinti alueella

Autot tulisi pysäköidä merkityille P-paikoille, joita alueella on kaksi.

Tonttiteillä pysäköinti on kielletty. Siellä voidaan pysähtyä tavaraa tuotaessa mökille.

4.5.Maanvuokrasopimus

V. 2010 loppuun asti kukin palsta on tehnyt vuokrasopimuksen suoraan kaupungin kanssa. V.2011 alusta lukien käytäntö muuttuu. Vuokrasopimuksen koko palsta-alueesta Oulun kaupungin kanssa tekee Markkuun Ryhmäpuutarhayhdistys ry.  Yhdistys tekee sen jälkeen oman vuokrasopimuksen kunkin palstalaisen kanssa.

4.6.Kompostointi

Kunkin palstan odotetaan  kompostoivan  puutarhajätteensä.

4.7.Ilmoitustaulut

Alueella on kaksi  ilmoitustaulua, toinen Tuomenmarjatiellä ja toinen Marketan seinällä. Näillä tauluilla on pysyvät yhdistyksen ilmoitukset .

Sinne  on myös mökkiläisillä mahdollisuus tuoda omia ilmoituksiaan.

Lisäksi ala- ja yläparkilla on ilmoitustaulut ajankohtaisille ilmoituksille.

5.1. Yleisten alueiden hoito

Markkuun yleisiä nurmikko- ja muita alueita (6.8ha) hoitamaan palkataan kesätyöntekijä valtion palkkatuella(  tuki ehdollinen ja sen saatavuus selviää vuosittain keväällä )

5.2. Talkoot

Kukin palsta on velvollinen tekemään ohjattua talkootyötä  10h/kesä.

Jos talkoovelvoite ei täyty, veloitetaan kustakin tekemättömästä talkootunnista 6€. Vuosittaisen talkoovelvoitteen määrittää syysvuosikokous.Talkoovelvoitejärjestelmämahdollistaa sen,että jokainen voi osallistua  kohtuullisessa määrin  alueen yleisiin  siivous, siisteys ja kunnossapitotöihin joko työllä tai rahallisesti. Alueen hyvä kunto ja siisteys on meidän kaikkien yhteinen etu sekä viihtyvyyden että palstojen arvon kannalta. Jos kunto on mennyt niin huonoksi, ettei pysty töihin, voi velvoitteen hoitaa myös lapset tai muut henkilöt. Talkoita voi poikkeuksellisesti myös tehdä itselleen sopivana aikana, kunhan siitä sopii talkoovastaavan kanssa etukäteen. Tehdyistä talkootunneista pidetään kirjaan, joten muista ilmoittautua talkoovastaavalle, jotta suorituksesi kirjattaisiin.

Talkoopäivät ja ajat ilmoitetaan ilmoitustauluilla.

5.3.Maksut

Kaikki palstalaisilta perittävät maksut päätetään syysvuosikokouksessa vuosittain. Näitä ovat mm; jäsen-, sauna-, suihku-,venelaituri-, tenniskenttämaksut sekä hiekan ja mullan myyntitaksa. Uusille jäsenille lisäksi liittymismaksu .

Nämä maksut peritään yhdistyksen toimesta  palstalaisilta , katso pos. 6 maksut ja taksat ..

Maanvuokra peritään vuodesta 2011 lähtien yhdistyksen toimesta kesäkuussa. Yhdistys tulouttaa sovitun osan vuokrasta Oulun kaupungille lokakuussa.   Kaikki vuosittaiset maksut ja taksat ovat ilmoitustauluilla ja tiedotetaan myös kullekin jäsenelle  kotiosoitteeseen lähetettävällä tiedotteella   huhti-toukokuussa.

Yhdistyksen lähettämät laskut tulee suorittaa eräpäivään mennessä. Laskuista lähetetään korkeintaan kaksi.huomautusta ja niistä veloitetaan 5 €/krt.

Tämänjälkeen maksu pannaan  perintätoimiston hoidettavaksi tai ulosottoon. Maanvuokrasaatavista suljetaan lisäksi  palstan vesihana, jonka aukaisu maksaa 20€.

Palstoilta on peritty  Marketan kerhotalon/saunojen rakentamiskuluihin yhteisömaksu sinä vuonna kun mökki  on  valmistunut.  Maksu on peritty vain kerran palstoittain 1. rakentajalta/liittyjältä.

5.4 Venelaiturit ja veneet

Oulujoen rannalla on yli 50 venepaikkaa, joita vuokrataan palstalaisille. Käänny laiturivastaavan puoleen.  Keväällä nosturi ja talkooväki asentavat laiturit  paikoilleen ja syksyllä  nostaa maihin.

 Laiturin päässä on myös matonpesupaikka.

5.5.Maa-aineisten myynti alueella

Keski-Wc; takana on mahdollisuus ostaa  hiekkaa ja ruokamultaa.

Hausta merkintä   siellä  postilaatikossa olevaan  listaan.

5.6. Peräkärry

Yhdistyksellä on vuokrattavana oma peräkärry. Käänny isännän puoleen asiassa.

5.7. Viemäröinti alueella

Yhdistyksen syysvuosikokouksessa  27.9.2008 päätettiin valmistautua alueen yleisten alueiden viemäröintiin ( Marketa ja keski- wc ). Alustavan suunnitelman ( tehty syksyllä 2008 ) mukaan se  tapahtuisi  vuonna 2012-2013.

Tämänvuoksi päätettiin kerätä ns. viemäröintirahastoon varoja vuodesta 2009 alkaen. Kerättävä summa päätetään vuosittain syysvuosikokouksessa.

5.9 Hiljaisuus

Häiritsevää meluamista tulee alueella välttää ja se on kokonaan kielletty klo. 22.00 – 7.0022.00 – 7.00. Pyhärauhaa tulee kunnioittaa. Työkoneiden käyttö tulee lopettaa arkisin viimeistään klo. 21.00

6.0 Kotieläimet

Koiria ja kissoja ei saa pitää vapaana niin, että ne pääsevät vieraille palstoille .Jätökset on korjattava pois.

6.1. Paloturvallisuus ja nuohous

Mökin omistaja vastaa mökkinsä paloturvallisuudesta. Kussakin mökissä pitää olla toimiva  palovaroitin .  Tulisija savuhormeineen on oltava paloviranomaisten määräysten mukainen ja se tulee nuohota säännöllisesti ( yleensä 3 v. välein )

6.2 Postilaatikot ja osoitenumerot

Mökin osoitenumeron tulee näkyä portille. Palstan postilaatikoista tullaan päättämään myöhemmin. Oma postilaatikko sanomalehtiä tms. varten voidaan asentaa Markkuuntien varteen.

6.3 Palstan hoito

Palsta tulee pitää puhtaina rikkaruohoista niin että, haitaksi koetut kasvit eivät leviä ja siemennä naapuripalstoille.  Palstaan rajoittuvat kulkutiet on pidettävä siistinä ja ruohosta vapaana sekä palsta puhtaana ja hyvässä järjestyksessä.

6.4 Vakuutukset

Mökki ja irtaimisto suositellaan ehdottomasti vakuutettavan.. Omasta vakuuttamista  huolehtii kukin mökkiläinen. Yhdistyksellä on  talkooväkeä varten oma tapaturmavakuutus. Myöskin  toimihenkilöt on vakuutettu tapaturman varalta.

6.5Rakentaminen palstoilla

Alueella rakentamista säädellään vuokrasopimuksessa , säännöissä sekä Oulun kaupungin rakentamisohjeissa. Mökin, varaston ja grillikatoksen rakentamiseen tarvitaan lupa. Näiden enimmäiskoot on määrätty kaupungin ohjeissa eli varasto 7m2 ja grillikatos 9 m2. Itse  mökki tulee rakentaa alkuperäispiirustusten mukaisesti.

Myös  uusien ikkunapaikkojen  sijainti tulee hyväksyttää ennen rakentamista hallituksessa.

Kaikki rakentamis-ja muutossuunnitelmat tulee esittää yhdistyksen hallitukselle kirjallisesti liitepiirustuksineen hyvissä ajoin ennen toimenpiteen alkua.  Yhdessä selvitellään toimenpiteiden luvallisuus.  Lupapäätöksestä  tiedotetaan ao. palstalaiselle .Osalle muutostöistä  palstalainen joutuu hankkimaan lisäksi kaupungin luvan.  Luvattomat tai annetun luvan vastaiset rakennelmat voidaan määrätä purettavaksi tai muutettavaksi.                            

6.6.Mökkikaupat/vuokraoikeueden siirto, yleisohjeita, ohjeet erikseen palveluiden alla

 

 

6.7. Maksut ja taksat on ilmoitettu kohdassa "Maksut"

 

Oppaan laatinut  keväällä 2010  yhdistyksen silloinen

sihteeri   Kyösti Pesonen

Päivitetty 20.6.18 TiJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©2020 Markkuun Ryhmäpuutarha - suntuubi.com